Malaika

0

Učenie je pre mňa zábava

Má jemný úsmev a vyžaruje z neho pokoj. Je vynikajúcim študentom a napriek ťažkým životným skúškam sa stále pozitívne pozerá na svet. Prečítajte si rozhovor s Danielom, 20-ročným mladým mužom z projektu SPK.

Si známy ako výborný študent, dosahuješ pozoruhodné výsledky. Čo to pre teba znamená?

Neviem to celkom presne povedať. Učenie ma baví, ide mi to ľahko. Od malička som miloval knihy, kadejaký zdrap novín, papiera, na ktorom bolo niečo napísané. Chcel som sa dozvedieť niečo nové. Pomáhalo mi to zvládnuť veci, ktoré som ako dieťa zažil.

Čo konkrétne to bolo?

Vyrastal som s otcom, moji rodičia sa rozišli, keď som mal tri roky. Spolu s nami žili aj moji starší súrodenci, s tými však nie som veľmi v kontakte. Mama mi chýbala, často som za ňou plakal. Nejako som to zvládol. Pomáhali sme si. S otcom sa aj teraz  stretávam.

Ako vyzeral tvoj život potom?

Otec mal vážny úraz a prestal chodiť. Samozrejme, nemohol pracovať. Aj zdravý človek si ťažko hľadá prácu, chorý nemá šancu. Tak sme zostali bez príjmu a čo bolo zlé, otec sa o mňa už nemohol starať. Nevládal, sám bol odkázaný na pomoc iných. Nemali sme čo jesť, často sme boli hladní. Veľmi hladní. Občas nám pomohli susedia, ale oni sami boli veľmi biedni. Tak sme sa ocitli na ulici, to bolo zlé.

Neskôr si sa dostal do štipendijného programu SPK, máš slovenského sponzora a môžeš chodiť do školy.

Áno, je to veľká vec. Veľmi si to vážim. Skončil som základnú a strednú školu s veľmi dobrými výsledkami. Baví ma všetko. Mám rád biológiu, chémiu, matematiku, literatúru...Rád sa učím, je to pre mňa zábava dozvedať sa nové veci. Chcel by som študovať na univerzite. Je to môj sen. Okrem učenia milujem futbal, keď je príležitosť, vždy si rád zahrám.

Ktorý odbor ťa najviac zaujíma?

Určite sú to prírodné vedy aj poľnohospodárstvo. Chcel by som študovať veterinárne lekárstvo. Vidím aj obrovské uplatnenie v tejto oblasti, lebo množstvo ľudí v Keni má zvieratá. Mám rád svoju krajinu, je tu veľa možností.  Sú tu priateľskí ľudia, pomáhajú si, susedské vzťahy sú zvyčajne veľmi dobré. Rád by som im pomáhal.

Aký odkaz máš pre svojho sponzora?

Som veľmi vďačný. Bez podpory by som nemal vzdelanie a určite by som nemohol mať také plány, ako mám teraz.  Zrejme by som bol na ulici a zažíval beznádej ako mnohí iní. Ďakujem, nikdy na to nezabudnem.

Používame súbory cookie k analýze návštevnosti a aby sme mohli naše webové stránky lepšie prispôsobiť Vašim potrebám. Používaním našich webových stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na Vašom počítači, tablete alebo smartfóne.