Malaika

0

Komunikácia so sponzorovaným dieťaťom

Komunikácia s vašim sponzorovaným dieťaťom

V Nadácii Integra si veľmi vážime korešpondenciu  medzi sponzorom a sponzorovaným  dieťaťom. Vzťah, ktorý sa buduje medzi dieťaťom a sponzorom, je niečím výnimočný. Napriek obrovskej diaľke a skutočnosti, že sa dieťa a sponzor často nikdy nestretnú, je puto na oboch stranách veľmi silné.

Naším cieľom je zabezpečiť, aby každý sponzor dostal od svojho sponzorovaného dieťaťa aspoň dva listy ročne. Často sme schopní získať aj viac listov, najmä vtedy, ak aj sponzor pravidelne píše svojmu dieťaťu.

Intenzívne pracujeme na zlepšení komunikácie medzi sponzorom a dieťaťom. Jednak na frekvencii listov ako aj na ich obsahu. Nasledujúce informácie môžu pomôcť našim sponzorom pochopiť celý komunikačný proces medzi nimi a deťmi. Prosíme Vás, aby ste si našli chvíľu a prečítali si nasledujúce riadky.

Deti milujú listy od svojich sponzorov a veľmi si ich vážia.  Môžeme to vidieť podľa úsmevov na ich tvári, keď sú vyzvané, aby si prišli vyzdvihnúť list od ich sponzora.

Pár dôležitých informácii o písaní listov pre vaše dieťa:

• Ak píšete list vášmu dieťaťu (ručne alebo počítačom) používajte len tlačené písmo. Písané písmo sa deti  v Keni neučia. Dokonca ani písanie kurzívou nie je v Keni bežné. Často vidíme, že veľa detí, dokonca aj tie staršie, nedokážu čítať listy, hoci sú písané v angličtine.

• Prosíme Vás, nikdy vo vašich listoch neuvádzajte svoje priezvisko. Je to kvôli vašej ochrane pred nežiaducim kontaktovaním od cudzích ľudí z Afriky.

• Čo sa týka darov, prečítajte si náš článok. Prípustné dary sú len ploché predmety z papiera, maximálna veľkosť A4, nie viac ako 5 mm hrubé. Akékoľvek iné predmety, ktoré nespĺňajú tento štandard budú venované miestnej charite. Ak chcete poslať darček pre celú triedu, poraďte sa so zamestnancami Nadácie Integra. Najužitočnejší dar je zvyčajne finančný dar, pretože vtedy všetko potrebné pre deti zakúpime priamo na mieste.

Často kladené otázky týkajúce sa listov:

„Prečo v tomto digitálnom veku nemôžem mať priamy kontakt so svojim dieťaťom napr. cez Facebook či e-mail?“

Rozumieme vašej túžbe po rýchlej komunikácii a priamom kontakte. Avšak, je veľmi bežné, že niekto, kto pozná sponzorované dieťa, dokonca aj člen jeho rodiny, si vytvorí účet na sociálnej sieti a predstiera, že je dieťaťom, aby sponzorov žiadal o peniaze. Môže dokonca ohroziť život dieťaťa, ak sponzor peniaze neposkytne. Z toho dôvodu aj naďalej používame listovú korešpondenciu. Všetky listy musia prejsť cez našu kanceláriu a ich obsah musí byť skontrolovaný, aby sme uchránili dieťa a sponzora pred nepríjemnosťami. Ak by ste boli kontaktovaní od vášho dieťaťa napr. prostredníctvom e-mailu či Facebooku prosíme Vás, aby ste neodpovedali na takéto správy, a aby ste to oznámili našej kancelárii.

• Poznámka: my skutočne nechceme brániť ani zasahovať do vášho vzťahu, ale robíme to ako ochranu pre vás i dieťa. Priama komunikácia môže spôsobiť potenciálne problémy pre vás, pre dieťa i pre nás.

„Prečo sú listy od môjho dieťaťa často veľmi podobné a neobsahujú veľa nových informácií?"

Na túto otázku existuje veľa možných dôvodov, vrátane tých, ktoré spomenieme v nasledujúcich riadkoch:

Dni týchto chudobných detí sú často rovnaké – tieto deti  necestujú na dovolenku, nepozerajú filmy, nechodia nakupovať, nemajú počítač, aby hrali hry, dokonca aj prístup na internet je veľmi obmedzený. Ak sa ich opýtate na tieto veci alebo ich koníčky, nevedia, ako odpovedať. Taktiež si treba uvedomiť, že keď napíšete dieťaťu o majetku alebo drahej dovolenke, dieťa môže reagovať aj negatívne.

Pre tieto deti sú zaujímavé úplne maličkosti v ich životoch.  Môže to byť napr. počasie - keď prší a oni môžu sadiť plodiny na záhrade, alebo príchod nového učiteľa či nových spolužiakov do školy. Keď píšu o takých veciach, je to preto, že to sú často jediné veľké novinky v ich životoch a oni chcú zdieľať tieto novinky s vami – sponzormi.

Angličtina je ich druhý alebo tretí jazyk. Najmladšie deti nedokážu  napísať osobný list približne do 4. triedy. Niektoré z našich detí majú len 2 roky, a tak zvyčajne len nakreslia obrázok, namiesto písania listu.

Africká kultúra je iná - na rozdiel od európskej kultúry, africká kultúra je prevažne ústna. Afričania často nie sú zvyknutí vyjadriť svoje pocity písomne, skôr len ústne. To je jeden z dôvodov, prečo sa vám listy môžu niekedy zdať opakované alebo povrchné. Je to tiež dôvod, prečo niekedy aj meno dieťaťa v angličtine môže byť napísané niekoľkými rôznymi spôsobmi.

• Väčšina našich sponzorovaných detí pochádzajú zo znevýhodneného prostredia a nikdy predtým, ako nastúpili do školy, nepoznali ceruzku, papier alebo farbičky a nevedia písať ani kresliť. Často nenapredujú v škole tak rýchlo (ako napr. slovenské deti), pretože ich detstvo bolo často strávené v ťažkých situáciách a neučili sa typické veci, ktoré sa naše deti učia v predškolských zariadeniach.

• Tieto deti môžu mať ťažkosti s učením alebo byť pozadu v škole. To je veľmi časté u detí, ktoré prežili traumy v ich mladých životoch alebo nemali dobrú výživu.

• Je potrebná trpezlivosť a čas, kým sa vybuduje vzťah s dieťaťom. Dieťa sa tiež musí naučiť dôverovať, aby sa dokázalo zdieľať s osobnými vecami.

• Veľa našich detí utrpelo hlboké traumy pred tým, ako nastúpili do nášho projektu. Takže ak sa ich spýtate na ich rodinu, niekedy nebudú schopné o tom hovoriť.

Avšak, vidíme, že po niekoľkých mesiacoch komunikácie, sa často  dieťa otvorí a začína hovoriť aj o osobných a hlbších veciach. Dokonca deti začínajú žiadať rady od svojich sponzorov  (napríklad ohľadom ich ďalšieho vzdelania). To sa zvyčajne stáva, keď ide o staršieho teenagera. Niektoré z detí sa však možno nikdy nedostanú do tohto bodu, kedy budú schopné hovoriť o hlbokých veciach.

„Ešte stále som nedostal odpoveď na môj list od môjho sponzorovaného dieťaťa. Mám mu napísať nový list alebo čakať na odpoveď?"

Drahí sponzori, pochopte prosím, že potom, čo napíšete list vášmu dieťaťu, môže to niekedy trvať aj niekoľko mesiacov, kým dostanete odpoveď späť. Dôvody pre to môžu byť rôzne:

• preklady listov,

• doba prepravy listov,

• získanie listov od detí: deti, ktoré navštevujú internátne školy, môžu byť ďaleko od mesta a listy môžu písať len počas prázdninových mesiacov. Takže ak sponzor zašle list napr. v septembri, dieťa pravdepodobne bude môcť odpovedať až v decembri, takže list dieťaťa môže prísť na Slovensko až v januári.

Všetci sme dnes zvyknutí na rýchlu komunikáciu. Avšak, naše listy musia byť všetky skontrolované a tie, ktoré posielame do Etiópie, musia byť aj preložené. Dieťa často potrebuje pomôcť s porozumením listu a odpovedaním na otázky. Preto  niekedy tento celý proces môže trvať oveľa dlhšie, než sa očakáva.

Už dvakrát sa dokonca stalo, že naše listy z Etiópie neboli doručené a po 3 mesiacoch sa vrátili odosielateľovi. Niekedy je to skutočne náročné, ale napriek tomu pracujeme na zlepšení celej komunikácie medzi vami a deťmi.

„Prečo sú informácie, ktoré mi poskytuje moje dieťa o svojej rodine odlišné ako tie, ktoré boli udané v profile  dieťaťa?"

Afričania, na rozdiel od nás,  často hovoria o rodine rôznymi spôsobmi.

  • Napríklad bratrancom sa často hovorí súrodenci, najmä ak žijú spolu.
  • Dieťa môže povedať, že nemá žiadneho súrodenca, napr. ak jeho starší súrodenci odišli z domu.
  • Otec/matka dieťaťa môže byť nažive, ale už nie sú súčasťou rodiny, a tak dieťa môže realitu vidieť inak.
  • Jeden z rodičov sa mohol znovu oženiť/vydať alebo žije s novým partnerom a dieťa ho teraz nazýva otcom alebo mamou.
  • Často teta alebo strýko môže byť považovaný za jedného z rodičov.
  • Dieťa niekedy nechce povedať, že nemá žiadneho rodiča, takže môže volať aj svojich príbuzných ich mamou či otcom.

Z týchto dôvodov sú niekedy informácie, ktoré nám projekt poskytuje, odlišné od toho, čo píše dieťa. Ak však máte vážne obavy týkajúce sa rodinnej situácie dieťaťa, môžeme skontrolovať informácie týkajúce sa vášho dieťaťa s miestnym projektom.

Nakoniec Vám posielame pár rád a povzbudení od iných sponzorov:

"Niekedy naše sponzorstvo nemusí byť presne taký zážitok, ako sme pôvodne očakávali, že bude. A možno ani nikdy nespoznáme plný dopad nášho sponzorstva na život dieťaťa. Ale prosím Vás, píšte a podporte svoje dieťa aj v prípade, že dieťa nebude komunikovať spätne spôsobom, v aký dúfate.“

„Často si my sponzori ani nedokážeme predstaviť, ako veľmi tieto listy povzbudzujú naše dieťa! Avšak pre nich to znamená veľmi veľa. A práve povzbudenie dieťaťa je najdôležitejším dôvodom našej komunikáciu. Nie je to o tom, že ja ako sponzor, dostanem list. Nie je to ani o tom, ako veľa alebo málo mi dieťa napísalo. Sponzoring je predovšetkým o pomoci týmto deťom - a to je oveľa dôležitejšie ako môj list od dieťaťa.“

„Listy pre svoje dieťa píšem, napriek tomu, že tá komunikácia nie je taká, ako by som si ju predstavovala. Nerobím to však kvôli sebe, ale kvôli dieťaťu. Chcem mu povedať, že je dôležité a že je niekto, hoci veľmi ďaleko, kto na neho myslí a praje mu všetko len to najlepšie v živote. Svoje sponzorstvo nerobím, kvôli svojmu dobrému pocitu ale kvôli tomu, že to dieťa by bez tejto pomoci bolo dnes možno niekde na ulici. To je potrebné si uvedomiť.“

Ďakujeme Vám za vaše dary. Bez Vás by sme nedokázali robiť to, čo robíme.

 

Používame súbory cookie k analýze návštevnosti a aby sme mohli naše webové stránky lepšie prispôsobiť Vašim potrebám. Používaním našich webových stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na Vašom počítači, tablete alebo smartfóne.