Malaika

0

Dve malé sestry

 

K obyvateľom detského domova Praise Gate v Keni pribudli tohto roku dve malé sestry. Prišli vystrašené a veľmi zmätené.

Šesťročná Amy a dvojročná Julia žili predtým u starej mamy aj s ďalšími dvoma sestrami. Matka nechala deti v opatere babky, lebo neustále odchádzala preč hľadať si prácu. Nemala peniaze a nedokázala deti uživiť. Pre starú ženu tiež nebolo jednoduché postarať sa o dievčatá, keďže chudobní starší ľudia v Keni nedostávajú žiadnu podporu. Preto si žena musela tiež hľadať prácu. Jediná možnosť, ktorá sa jej naskytla, bola výpomoc v bohatej rodine v Keni. Podmienkou však bolo, aby u nich bývala. Nebolo na výber, tak súhlasila. Dievčatá tak bývali doma väčšinou samé.

Možno sa to zdá byť nepochopiteľné, ale v Keni je takáto situácia bežnou realitou. Vysoká nezamestnanosť spôsobuje, že ľudia prijmú hocijakú práu, len aby mali aký-taký príjem. Ten aj tak zväčša ledva pokryje výdavky na jedlo a základné potreby.

Hoci stará pani nebola spokojná s tým, že dievčatá sú samé, nemala na výber. Rodina peniaze potrebovala, aby prežila. V istej chvíli však toto zneužil jeden muž z miestnej komunity. Všimol si, že dievčatá bývajú samé. A tak sa raz v noci vybral priamo k nim do domu.

Nebyť zásahu susedov, mohlo sa stat veľa zlého. Tí však našťastie počuli krik a pribehli deťom na pomoc. Boli vystrašené, plakali. Všetkým bolo jasné, že v dome už nemôžu same zostať. Bolo to nebezpečné.

Sestry Amy a Julia našli svoj nový domov v Praise Gate. Stal sa pre nich miestom rodiny, lásky a bezpečia. Ich strach na tvári vystriedala úľava a úsmev.

Praise Gate vedie riaditeľka Lucy a jej manžel Allan. Sú to ľudia na svojom mieste. Deťom dávajú svoje srdce, čas, energiu. Dávajú im pocit, že niekam patria. Svoje miesto tu už majú aj Amy a Julia. Konečne sa nemusia trápiť, či bude čo jesť. Nemusia sa báť, že im niekto ublíži. Vedia, že pri sebe majú niekoho, s kým sa môžu učiť, smiať sa aj hrať.

Ďakujeme všetkým našim sponzorom za pomoc deťom. Okrem jedla a strechy nad hlavou dostávajú aj vzdelanie. Môžu chodiť do školy, učiť sa a zisťovať, v čom sú obdarovaní. V súčasnosti má Integra 74 sponzorov, ktorí podporujú deti v Praise Gate. Veríme, že sa nájdu aj ďalší. Do Praise Gate totiž pribudne čoskoro 10 nových malých detí. Veríme, že aj im pomôžeme zažiť detstvo bez hladu a strachu.

Používame súbory cookie k analýze návštevnosti a aby sme mohli naše webové stránky lepšie prispôsobiť Vašim potrebám. Používaním našich webových stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na Vašom počítači, tablete alebo smartfóne.